U WILT EEN LABRADORPUPPY…..
U wilt dus een labradorpup. Waarom speciaal een labrador?
Natuurlijk is een labradorpup met zijn mollige lijfje en altijd kwispelend staartje om op te eten. Maar dat schattige pupje is al na een paar maanden uitgegroeid tot een slungelige puber. Vindt u hem dan nog steeds leuk? Ook staat de labrador bekend als een kind-vriendelijke en gemakkelijke hond, helemaal waar. Een goed opgevoede Labrador is een fantastische kameraad voor het hele gezin, waarmee je lekker kunt knuffelen, wandelen en spelen.
Maar…… die opvoeding gaat niet vanzelf. Daar moet je héél veel voor doen. Een labrador in huis brengt niet alleen maar plezier en gezelligheid, er zijn ook nadelen. Daar moet u van tevoren goed over nadenken.
Enkele belangrijke punten op een rijtje:
* De basisopvoeding van pup tot volwassen hond duurt anderhalf jaar, dat doet u dus niet even in drie weken vakantie. De eerste jaren zijn best een beetje afzien.
De eerste week (weken) komt u wellicht slaap tekort omdat de pup ’s nachts nog niet alleen wil zijn, maar dat went binnen een paar nachten. Zolang hij niet zindelijk is, loopt u achter hem aan, zodra hij buiten de bench is. Uw labradorkleuter moet onder uw leiding de wereld leren kennen. Dat kost u elke dag zeeën van tijd. Verder is een jonge labrador onstuimig, zit vol streken en luistert soms voor geen meter. U zult dat met geduld en verstand in goede banen moeten leiden. Een puppycursus en een paar vervolgcursussen zijn daarvoor beslist nodig. Alleen door veel met hem bezig te zijn, bouwt u een band op met uw hond en wordt hij uw gehoorzame, trouwe maatje.
Bent u bereid zoveel energie en tijd in uw pup steken?
* Ook als hij geen pup meer is, heeft uw labrador tijd en aandacht nodig.
Een volwassen labrador is een sportieve hond die niet genoeg heeft aan drie keer per dag een blokje om. Hij moet minstens één keer per dag minstens een half uur (liefst langer of vaker) los kunnen rennen op een veilige en verantwoorde plek. Een labrador is een echte gezinshond, daarom kiest u immers voor dit ras! Die kun je niet vijf hele dagen per week alleen thuis laten. Een labrador die te veel alleen zit, wordt een drukke, aandacht vragende, gestoorde neuroot.
Niet de fijne, betrouwbare kameraad die u voor ogen heeft. Om die te krijgen, zult u elke dag gedurende het hele leven van de hond voldoende tijd voor hem moeten vrijmaken.
Dat betekent 1 à 2 uur per dag met hem bezig zijn en dat 12 tot 15 jaar lang.
Heeft u daar tijd voor?
*Labradors zijn viezeriken. Als ze de kans krijgen, duiken ze in iedere prutsloot of modderplas. Ze lekken na het drinken liters water over de vloer, waar ze dan gezellig doorheen lopen. Vervolgens duwen ze hun druipende snoet tegen je nette kleren of schudden zich vrolijk uit waarbij de spetters tegen de muren vliegen.
Kunt u het zich voorstellen? Met een labrador in huis liggen er elke dag wel haren en zand op de vloer, maar twee keer per jaar is het écht feest. Dan laat zijn dikke dubbele vacht los en u wilt niet weten wat daar vanaf komt! Een labrador brengt behalve een hoop gezelligheid, ook een hoop extra poetswerk met zich mee.
Heeft u daar zin in?
* Verder kost een labrador behoorlijk wat geld. De aanschafkosten van een pup zijn momenteel hoog, gezien de stijging van de onkosten bij de dierenarts en alle andere bijkomende kosten die ieder jaar hoger worden. De vraag naar goedgekeurde rashonden is groter dan het aanbod, dus geduld is zeer belangrijk. Een pupprijs van vorig jaar, is geen garantie voor aankomende nesten. Dit wordt per nest m.b.v. andere fokkers afgesproken.
Daarna gaat een pup/hond nog veel meer kosten. Het begint al met de puppy-uitzet: bench, mand, kleedjes, riem en halsband, voerbakken, speeltjes. Een zak brokken van goede kwaliteit, een puppycursus en later de vervolgcursussen. De dierenartskosten liegen er tegenwoordig ook niet om. De pup moet nog een paar keer worden ingeënt en heeft wormkuurtjes nodig. Kassa! Indien u, op latere leeftijd, een sterilisatie of castratie overweegt zijn de kosten honderden euro's. In ieder hondenleven komen wel eens ziekten en ongelukjes voor waarmee u naar de dierenarts moet en waar u dus een hoop geld aan kwijt bent. Sowieso een extra reden om een ziektekostenverzekering af te sluiten voor de pup. Het mag niet zo zijn, dat de hond geen dierenarts-hulp krijgt omdat u het niet kan betalen.
Kunt u zich een hond financieel veroorloven?
- Op dit moment heb ik geen collectieve verzekering voor de pups, maar ik hoop dit opnieuw te realiseren. De juiste verzekering heb ik al voor u uitgezocht, zodat dit goed aansluit bij ons fijne ras.
* Ten slotte: heeft u er ook over nagedacht hoe uw leven er over een aantal jaren uitziet?
Een labrador kan wel 12 tot 16 jaar oud worden. Past een hond straks nog in uw leven, als u misschien een jong druk gezin heeft of weer wilt gaan werken of juist van uw vrije tijd wilt gaan genieten en verre reizen wilt maken? Het ergste wat u uw hond kunt aandoen, is hem wegdoen. Zijn hele wereld stort dan in. Het kost een hond wel een jaar om ergens anders te wennen, hoe fijn het daar ook is. Hij wil geen vreemd fijn huis, hij wil zijn eigen fijne huis, en dat is bij u. Indien u onverhoopt toch niet meer voor uw hond kunt zorgen, neem ik ze altijd terug, ongeacht de leeftijd of problemen.
Met de aanschaf van een jonge labrador neemt u een grote verantwoordelijkheid op u, een verantwoordelijkheid die pas eindigt aan het einde van zijn leven.
Bent u bereid de komende 12 jaar of langer rekening te houden met uw labrador?
Als u over al deze zaken goed heeft nagedacht en u weet zeker dat u een labrador een fijn leven kunt en wilt bieden, dan kunt u de volgende stap zetten: de weg die u ingeslagen bent verder gaan. Mocht u zijn gaan twijfelen aarzel dan niet om te wachten tot u er van overtuigd bent dat u al deze zaken die horen bij het houden van een Labrador accepteert.
In verband met bovenstaande verkopen wij geen pups aan:
- Mensen die hele dagen werken. Een toekomstige eigenaar dan wel de partner kan maximaal een halve dag buitenshuis werken per dag.
- Mensen die nog te jonge kinderen hebben, zoals een baby of peuters en daar nog te druk mee zijn.
- Mensen die de hond willen plaatsen in een kennel, schuur, bijkeuken e.d., waar de hond geen deel van het gezin mag zijn qua woonomgeving.
- Die niet met hun hond willen trainen de eerste anderhalf jaar om de hond de juiste opvoeding te geven.
We hebben af en toe pups, dit voornamelijk om onze lijn in stand te houden. De pups die beschikbaar komen verdienen een liefdevolle nieuwe plek om te wonen en hiervoor zoeken we serieuze mensen. We hebben geen wachtlijsten met 1ste, 2e, 3e enz op de lijst, maar we kijken eerst naar de pup en zoeken daar de juiste mensen bij. Het juiste karakter op de juiste plek.
Mocht u interesse hebben voor één van onze reuen, dan verwacht ik van u dat uw teefje voldoet aan de fokregels van de NLV en/of LKN. Wij werken niet mee aan onverantwoorde nakomelingen.